Zdravý talíř pro děti

18.02.2013 15:00

27. 2. v 16 hodin vás zveme na besedu o moderních trendech stravování. Všechny maminky určitě potěší konkrétní praktické rady a tipy, co chystat dětem k snídani, obědu, večeři...

Přednášet bude Lenka Macháčková, která absolvovala celodenní seminář odbornice na výživu M. Slimákové „Přirozená péče o zdraví dětí“.

 

  1. Výživa pro děti

    1. Proč je výživa tolik důležitá? (předcházení nemocem, správný vývoj)

    2. Problém dnešní doby: junk food

    3. Přirozená strava

  2. Jak přivést děti ke zdravé stravě?

    1. Buďte dětem vzorem. Pokud vy nebudete jíst zdravě, vaše dítě taktéž bude odmítat zdravé potraviny.

    2. Zapojte děti do přípravy jídla – ať už se jedná o vaření, přípravu, pěstování zeleniny, nákupy v prodejnách zdravé výživy, na trhu. Dávejte dětem možnost volby – mrkev nebo hrášek? Rýžové nebo kukuřičné chlebíky? Omáčku na těstoviny nebo bokem?

    3. Mějte po ruce vždy něco zdravého, nezdravé věci domů nekupujte. Když je nesní děti, sníte je nakonec vy.

  3. Co je to zdravý talíř a co by měl obsahovat? (pro každého obrázek se zdravým talířem)

    1. Zelenina, polysacharidy, bílkoviny, ovoce, tuky a tekutiny

    2. A co sladkosti?

    3. Co se pro děti nehodí? (nízkotučné a dietní produkty, potraviny s transmastnými kyselinami, potraviny s umělými sladidly)

  4. Praktické rady – tipy co chystat dětem ke snídani, svačině, obědu, večeři, k pití.

    1. Snídaně: kaše (ovesná, rýžová), celozrnné pečivo s luštěninovou, rybičkovou či zeleninovou pomazánkou, s bio vejcem, bio sýrem, bio šunkou

    2. Svačiny: jogurtový koktejl, zeleninová či ovocná šťáva, ovoce, bílý jogurt (přidat domácí marmeládu), směs oříšků a ovoce, …

    3. Oběd: celozrnné palačinky se špenátem, sýrem a zeleninou, pohanka s ovčím sýrem a pickles, rybí filet s bramborem a zeleninou, rizoto, tortilly

    4. Večeře: celozrnné špagety s domácí rajčatovou omáčkou a sýrem, zeleninový salát s luštěninou, tuňákem, sýrem,.. pohankové palačinky s tvarohem a lehce povařeným ovocem, kroupoto,…

    5. Tekutiny: voda!, kvalitní bylinkové čaje (ovocné nepodávat často, překyselují organismus), čerstvě připravené ovocné či zeleninové džus